На Лебединщині зафіксували мор риби

За результатами опрацювання чергового звернення через інформаційний ресурс “Екозагроза”, Державною екологічною інспекцією у Сумській області було підтверджено факт загибелі риби і незадовільний стан водних об’єктів.

Заявник скаржився на негативний вплив діяльності Будильського експериментального заводу в с. Будилка Лебединського району на довкілля.

Спеціалісти Інспекції обстежили території поблизу вказаного заводу, виробничі потужності якого використовує ТОВ «Компанія «Еко-Енергія», у тому числі два стави, де було зафіксовано загибель риби та відібрано проби поверхневої води.

Результати проведеного Інспекцією гідрохімічного аналізу зразків води показали, що якість води відповідає встановленим гранично-допустимим концентраціям за усіма показниками, окрім:

  • хімічного споживання кисню – перевищення ГДК у 3 рази,
  • біохімічного споживання кисню вміст розчиненого кисню – перевищення ГДК у 5 разів,
  • рівня розчиненого кисню – 3,52 мгО2/дм3 при норми для водойм господарсько-побутового значення не менше 4 мгО2/дм3, а для водойм рибогосподарського призначення – не менше 6 мгО2/дм3.

Спека, підвищений рівень ХСК та БСК може призводити до зниження вмісту розчиненого кисню до критичного мінімуму, що й призводить до загибелі водних живих біоресурсів.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *