На Сумщині – випадок дирофіляріозу: з пацієнта витягнули паразита довжиною 11,8 см

У Сумах цього року зафіксований перший випадок захворювання на дирофіляріоз, повідомляють фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

Чоловік у жовтні цього року звернувся за медичною допомогою після загострення хвороби: запалення обличчя та помітних рухів гельмінта під шкірою ока.

Після обстеження чоловікові було призначено хірургічне втручання з метою виділення дирофіляріїї довжиною 11,8 см.

Наразі  загрози для здоров’я людини не має.

За минулий рік в  Сумській області зареєстровано 5 випадків дирофіляріозу.

Дирофіляріоз — це паразитарне захворювання, яке передається через укуси комарів. Збудниками є нематоди Dirofilaria repens, що потрапляють під шкіру, у слизові оболонки чи навіть в очі. Основні симптоми включають слабкість, лихоманку, міграцію паразита під шкірою та відчуття руху «черв’яка» в тілі. Часто прояви хвороби плутають з іншими захворюваннями, такими як ліпома чи кіста.

Особливо небезпечний дирофіляріоз ока  — уражаються повіки, кон’юнктива, склера.

Медики констатують, що відчуття руху під шкірою часто сприймається як психічний розлад, тому важливо вчасно звертатися до лікаря, якщо відчуваєте подібні симптоми.

Захворювання передають комарі, заражені від домашніх чи диких тварин. Ризик зараження підвищується під час активного відпочинку на природі або навіть у міській квартирі, де є «підвальні» комарі.

«Якщо ви помітили схожі симптоми після укусу комара, негайно зверніться до лікаря-інфекціоніста!», – радять фахівці Сумського обласного центру контролю та профілактики хвороб.

shostka.info

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *