«Кулі в ньому залишились»: у Тростянці невідомі застрелили пса Тобіуса, який партизанив разом з своїм господарем на початку війни

Житель села Кам’янка Віталій Куколь просить правоохоронців знайти і покарати вбивцю свого собаки Тобіуса, якого вважав за друга. Півтора тижня тому чоловік знайшов його мертвим, зі слідами від куль. Подробиці — у тексті Суспільного.

За словами Віталія Куколя, 9 серпня тварину вбили поблизу волонтерського центру в Тростянці, де в той час він перебував. Знайшов його, каже Віталій, мертвого, у кущах. Повернувшись додому, виявив на тілі сліди від куль.

Виявляється по ньому стріляли. Ось одне попадання, он друге, під підзвіночник третє. Є ще сквозне, видати під низ пройшло під ним, ось вухо пробило і там десь пройшло.. тобто, по ньому лупили не раз. Кулі знаходяться в ньому, з тієї сторони дірок немає.

Понад сім років, каже Віталій, його улюбленець був поряд. Згадує, коли почалася повномасштабна війна — разом стали на захист рідного села і партизанили у місцевих лісах.

«Кулі в ньому залишились»: у Тростянці невідомі застрелили пса Тобіуса, який партизанив разом з своїм господарем на початку війни, фото-2

 Віталій Куколь з Тобіусом

Віталій власноруч замінував дорогу, аби відрізати російським військам шлях від окупованого Тростянця до свого села, і впродовж кількох тижнів постійно там чергував. Тобіус був разом із ним.

Ляжу відразу прибіжить і до мене. І ось це ось лежу я, він під боком і акумулятор. Гріємо акумулятор, бо головна задача була, щоб акумулятор не сів, бо мені його зарядити ніде було. 

Після деокупації Тростянця Віталій, каже, розмінував дорогу, а вибухівку віддав місцевій теробороні. Тоді ж почав працювати у волонтерському центрі. Разом із Тобіусом майже щодня туди їздив, а ввечері повертались додому.

Він енергію погану забирав і виносив з хати. Оце ж і зморшки у мене чого, бо на нього ж без посмішки дивитись не можна було.. за сім років я так до нього звик.

«Кулі в ньому залишились»: у Тростянці невідомі застрелили пса Тобіуса, який партизанив разом з своїм господарем на початку війни, фото-3

Із заявою про вбивство свого пса Віталій звернувся до поліції. Там, каже, обіцяли приїхати й ексгумувати тіло Тобіуса для експертизи, але поки цього не зробили.

І вже майже тиждень – тиша, ніде нічого. Ні слідча не телефонує, то перші два дні телефон аж гарячий був – а тут слідча не телефонує, машину відмінили, експертизи відмінилися і все..тсс.. тихо

У головному управлінні Нацполіції Сумщини на це відповідають: слідчі дії наразі тривають.

«Кулі в ньому залишились»: у Тростянці невідомі застрелили пса Тобіуса, який партизанив разом з своїм господарем на початку війни, фото-4

Віталій Куколь біля могили Тобіуса

За даним фактом було відкрито кримінальне провадження за ч.1 ст.299 ККУ “Жорстоке поводження з тваринами”. Слідчими вирішується питання про проведення експертного дослідження для встановлення точної причини смерті собаки. Допитано осіб, які працювали на території підприємства та мешканців домоволодінь, що розташовані поряд з вказаною адресою, сказала Катерина Шостль, інспекторка відділу комунікацій ГУНП в Сумській області.

Поховав Тобіуса, показує Віталій на подвір’ї свого будинку.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *