У департаменті забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради були обшуки

У департаменті забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради 11 червня провели обшуки. Про це Суспільному розповів директор Юрій Клименко. Він називає це тиском на працівників департаменту та нього, адже раніше він сам був заявником у цих справах. Старший інспектор відділу комунікації Нацполіції Сумщини Антон Проценко розповів, що поліція здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом підробки дозвільних документів поданих для проведення будівництва в одному з центральних районів міста Суми та будівництва на самовільно зайняті земельній ділянці. 

До департаменту забезпечення ресурсних платежів Сумської міськради 11 червня прийшли правоохоронці з обшуками, розповідає директор департаменту Юрій Клименко.

У Сумській міській раді провели обшуки: що відомо
Юрій Клименко, директор міського департаменту забезпечення ресурсних платежів. Суспільне Суми

Завітали з обшуками до департаменту у зв’язку з розслідуванням кримінальних проваджень, де департамент виступає заявником фактично або заявником або позивачем, тобто стороною у справі. Ці обшуки стосуються позиції департаменту, яка була висвітлена на телеканалі Суспільне щодо реєстрації як об’єктів нерухомості малих архітектурних форм.

Юрій Клименко говорить, що мова йде про передачу журналістських розслідувань “Під прицілом”, яка вийшла на Суспільному три роки тому, у липні 2021 року. У ній посадовець розповідає про те, як працює схема, коли кіоски, туалети та паркани у Сумах державні реєстратори оформлювали як об’єкти нерухомості, а громада втрачала контроль над землею під цими спорудами.

У Сумській міській раді провели обшуки: що відомо
МАФ на Лушпи12/1. Суспільне Суми

До особи, яка придбала майно, переходить право на земельну ділянку під даним майном, тобто, фактично громада втрачає свою земельну ділянку, яка вільна від забудови.

Про такі схеми, говорить Юрій Клименко, повідомляли міському голові та правоохоронним органам із 2019 року.

У Сумській міській раді провели обшуки: що відомо
Департамент забезпечення ресурсних платежів. Суспільне Суми

У 19-му році за нашими зверненням було розпочато досудове розслідування, яке через 20 днів було закрите. У 23-му році по тим же фактам, але по іншій статті відкривається нове провадження і нас до нас приходять з обшуками. Ми це сприймаємо, як безпосередній тиск на працівників департаменту, оскільки всі ці документи, які були вилучені і копії оригінали вже є в матеріалах досудового розслідування, ми надавали це самостійно, за першою вимогою слідчого прокурора або суду без будь-яких зволікань.

У програмі “Під прицілом” у 2021 році, йшла мова про переоформлені, як об’єкти нерухомого майна кіоски “Блинок”, власником яких на той момент було ТОВ “Константа Формат”, яке очолював Юрій Сідак, а заснував Микола Клочко (очільник Сумської обласної адміністрації у 2014-2019 роках).

Другим об’єктом, згаданим у передачі, була база відпочинку “Робінзон”, власником якої є товариство з такою ж назвою, а директор — Євген Ткаченко, двоюрідний брат першого заступника голови облради Вадима Лисого. А також там зазначали про вагончики та вуличний туалет, переоформлені як об’єкти нерухомого майна, по на вулиці Кринична, 2. Їх власник — будівельна компанія “Федорченко”, яка належить сину голови Сумської обласної ради Дмитру Федорченку.

У Сумській міській раді провели обшуки: що відомо
Юрій Клименко, директор міського департаменту забезпечення ресурсних платежів. Суспільне Суми

Єдине що було зроблено — це по пляжу “Робінзон” було окружною прокуратурою подано позов про звільнення самовільно зайнятої земельної ділянки. По іншихжодних дій не вчиняється, щодо наших заяв. Збитки територіальні громаді ми нарахували 850 тисяч гривень, тільки по одній заяві. Ми вважаємо, що вилученням цих документів (оригіналів і копій) — це тиск щодо нас до нас, аби ми не вживали надалі жодних дій.

Обшуки у департаменті, говорить Юрій Клименко, провели у рамках кримінального провадження, відкритого за кількома статтями.

У Сумській міській раді провели обшуки: що відомо
МАФ на Лушпи12/1. Суспільне Суми

Досудове розслідування здійснюється зокрема за фактом заволодіння шахрайським шляхом об’єкта нерухомості за адресою Лушпи 12/1. А також за фактом незаконного будівництва офісного приміщення на вулиці Покровській, 9.

Речниця обласної прокуратури Наталя Науменко, повідомила, що прокуратура не коментуватиме хід досудового розслідування. У Нацполіції Сумщини арешт майна департаменту та відкриті кримінальні провадження прокоментували так: “Здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом підробки дозвільних документів, поданих для проведення будівництва в одному з центральних районів міста Суми та будівництва на самовільно зайняті земельній ділянці. На даний час досудове розслідування триває, на виконанні у судових експертів перебуває експертиза після отримання висновку якої та проведення ряду слідчих та процесуальних дій буде прийнято рішення про притягнення винних до відповідальності”.

У Сумській міській раді провели обшуки: що відомо
Антон Проценко, старший інспектор відділу комунікації Нацполіції Сумщини. Суспільне Суми

Крім документів, говорить Юрій Клименко, під час обшуку у нього вилучили особистий мобільний телефон та зброю, на яку мав дозвіл. 21 червня суддя Зарічного районного суду міста Суми ухвалив, що підстави для арешту телефона та пістолета — відсутні, повідомила заступниця керівника апарату суду Ірина Ханюкова-Липова.

У Сумській міській раді провели обшуки: що відомо
Ірина Ханюкова-Липова, заступниця керівника апарату суду. Суспільне Суми

Слідчий суддя клопотання слідчого задовольнив частково, наклавши арешт на документи. В іншій частині — відмовлено за необгрунтованістю. Станом на 8 липня ухвала не набрала законної сили у зв’язку з поданням апеляційної скарги прокурора. 5 липня 2024 року до суду надійшла скарга громадянина К. на бездіяльність слідчого ГУНП в Сумській області, щодо незаконного утримання особистого майна та його неповернення, розгляд справи призначений на 11 липня.

Як повідомили у канцелярії Сумського апеляційного суду, розгляд апеляційної скарги прокурора призначили до розгляду на 12 вересня.

За словами Юрія Клименка, нині працівники департаменту виявили у Сумах близько 40 МАФів, де є порушення в оформленні документів. За кожним фактом подали заяви до поліції.

Додати коментар

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *