Це пілотний проєкт, який реалізується на території Миколаївської громади Сумського району і спрямований на підтримку дрібних фермерів та приватних домогосподарств, які утримують невелику кількість корів.
Новостворену Миколаївську сироварню відвідав начальник Сумської обласної державної адміністрації Володимир Артюх.
Приватні домогосподарства та дрібні фермери наразі страждають від того, що вимушені реалізувати молочну сировину за цінами, які значно нижчі, ніж собівартість виробленої продукції.
Виправити ситуацію і підтримати селянські господарства можливо за умови налагодження власної переробки на місцях.
«Розвиток переробної галузі – це пріоритетний напрямок роботи, визначений Президентом України Володимиром Зеленським та Урядом. Ми маємо докласти максимум зусиль, щоби виробляти, реалізовувати та експортувати високотехнологічну продукцію, а не дешеву сировину. Наша задача – підтримати місцевого виробника, вмотивувати людей не зменшувати, а збільшувати поголів’я. Корова – це годувальниця родини, так було, так є і має бути. Комунальні переробні підприємства – реальна можливість допомогти дрібним фермерам та приватним домогосподарствам не тільки вижити в сучасних умовах, а й розвиватись у майбутньому», – зазначив Володимир Артюх.
Варто відмітити, що Програмою соціально-економічного розвитку Миколаївської селищної ради на 2023 рік виділені кошти в сумі 1,5 млн гривень для розвитку матеріально-технічної бази новоствореного переробного підприємства.
За допомогою ПСП «Слобожанщина Агро» (агрохолдинг ІМК) придбано автомобіль для перевезення сирого молока в обсязі до 4 тис. літрів.
Також Миколаївська селищна взяла участь у Програми розвитку агропромислового комплексу Сумської області на період до 2027 року за напрямом «Часткова компенсація вартості об’єкта з переробки молока».
Реалізувати перший етап спільного проєкту громади, Сумської обласної військової адміністрації і соціально відповідального бізнесу та почати випуск готової продукції планується у четвертому кварталі поточного року.
Сумська ОВА