З продажу вилучено цукерки без належного маркуванняЗа скаргою мешканки м. Путивль було ініційовано перевірку продовольчого магазину, за результатами якої з обігу вилучено желейні цукерки без належного маркування, підприємця притягнуто до відповідальності.

Під час здійснення позапланового перевірки продовольчого магазину в м. Путивль спеціалістом Путивльського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області було встановлено факт реалізації желейних цукерок за відсутності необхідної інформації про харчовий продукт на маркуванні – без зазначення: назви харчового продукту, переліку інгредієнтів, кількості харчового продукту в установлених одиницях вимірювання, мінімального терміну придатності або дати «вжити до», умов зберігання та/або використання, найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів відповідального за інформацію про харчовий продукт, для імпортованого харчового продукту найменування та місцезнаходження імпортера.

Ініційовано процедуру вилучення з обігу зазначених харчових продуктів загальною вагою 4,286 кг на суму 903,5 грн.

Вказані харчові продукти вилучені підприємцем з обігу та знищені встановленим законодавством чином.

Відповідно до п.22 ст.65 Закону України від 18.05.2017 № 2042-V-III «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» підприємця притягнуто до адміністративної відповідальності шляхом накладання штрафної санкції в розмірі 14169 грн.

Наголошуємо, в статті 6 Закону України від 6 грудня 2018 року № 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» визначено перелік обов’язкової інформації про харчові продукти.

З урахуванням винятків, передбачених ІІІ розділом Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» для фасованих харчових продуктів, обов’язковою для надання є така інформація:

  1. назва харчового продукту;

  2. перелік інгредієнтів;

  3. будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки;

  4. кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів у випадках, передбачених цим Законом;

  5. кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання;

  6. мінімальний термін придатності або дата “вжити до”;

  7. будь-які особливі умови зберігання та/або умови використання (за потреби);

  8. найменування та місцезнаходження оператора ринку харчових продуктів, відповідального за інформацію про харчовий продукт, а для імпортованих харчових продуктів – найменування та місцезнаходження імпортера;

  9. країна походження або місце походження – у випадках, передбачених статтею 20 цього Закону;

  10. інструкції з використання – у разі якщо відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;

  11. для напоїв із вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний вміст спирту у напої (крім продукції за кодом 2204 згідно з УКТ ЗЕД);

  12. інформація про поживну цінність харчового продукту.

Звертаємось до населення, купуючи продукти в магазині звертайте увагу на маркування та у випадку виявлення невідповідностей звертайтесь до Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *